Schade herstellen

Keldereigenaren en gemeente herstellen samen de kelders in het wervengebied. Dat voorkomt onveilige situaties, we behouden het erfgoed en eigenaren beschikken daarna weer over bruikbare kelders.

In deze pagina's een overzicht van wat er allemaal bij komt kijken: onderzoek, een herstelplan maken en de uitvoering van het plan. Keldereigenaren zijn in de meeste gevallen zelf de opdrachtgever voor het herstel. Zij staan niet alleen. Vanaf de eerste contacten met de gemeente tot de uiteindelijke renovatie van de kelder lopen de contacten met de gemeente via een van onze omgevingsmanagers. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor eigenaren. Zij helpen met het subsidieproces en het aanvragen van een vergunningen.

Wanneer herstellen?

Er zijn iets meer dan 900 kelders in het wervengebied. Die hebben niet allemaal tegelijk onderhoud nodig. Er kunnen ongeveer 35 kelders per jaar worden hersteld. De aanpak kan verschillen van kleine reparaties tot herstel van de constructie. De eerste jaren ligt de focus bij de gemeente op het herstellen van kelders met bouwkundige gebreken en het waterdicht maken van kelders met ernstige lekkages. We proberen daarbij zoveel mogelijk naastgelegen kelders tegelijk te herstellen. We streven naar herstel van groepjes van 3 tot 5 kelders tegelijk, waarvoor een lengte van circa 50 meter gracht of straat wordt opengelegd. De volgorde van de kelders wordt bepaald door de keldereigenaren die subsidie aanvragen voor de voorbereiding en uitvoering van een herstelplan.

Als een aantal keldereigenaren samen een rijtje kelders herstelt, dan is dat is vaak goedkoper. Een 2e voordeel is dat de straat maar een keer wordt open gegraven. Als keldereigenaar kunt u zelf de buren benaderen of zij willen meedoen met herstel. Zo nodig kan de omgevingsmanager van de gemeente helpen bij het gesprek.

Als we kluismuren moeten herstellen, zoals nu op delen van de Kromme Nieuwegracht gebeurt, dan nemen we contact op met de keldereigenaren. In die gevallen is het verstandig om het werk aan de muur te combineren met herstel van de aangrenzende kelders. Ook het vervangen van bijvoorbeeld de warmteleiding van Eneco biedt kansen om aangrenzende kelders aan te pakken. Wij brengen in die gevallen de partijen bij elkaar.

Hulp en contact Werven

Telefoon

14 030 

E-mail

werven@utrecht.nl

Bezoekadres

Informatiecentrum wervengebied, Oudegracht 167

openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag 11:00 - 17:00 uur