Eigendom en verantwoordelijkheid

De Commissie van Wijzen Wervengebied heeft onderzoek gedaan naar het eigendom van kelders en de bijbehorende verantwoordelijkheden voor onderhoud en beheer.

Een eigenaar van een pand is ook eigenaar  van de kelder die met het pand verbonden is. Dit geldt ook als die kelder in de grond van de gemeente ligt. Hier geldt wat met een juridische term ‘horizontale natrekking’ wordt genoemd: ook al ligt de werfkelder in gemeentegrond, de horizontale verbinding met het achterliggende grachtenpand bepaalt het eigendom. ‘Losse’ kelders zonder bekende eigenaar, de zogeheten wees- en spookkelders, zijn in het algemeen van de gemeente. Hier geldt de ‘verticale natrekking’: de eigenaar van de weg is ook eigenaar van wat daaronder ligt. Voor de straatkelders geldt hetzelfde: afhankelijk van de situatie zijn ze ofwel van de gemeente ofwel een bestanddeel van het pand waarmee ze zijn verbonden. Samengevat: 

  • De eigenaren van panden die zijn verbonden met de aangrenzende kelders onder de straat zijn eigenaar van deze kelders.  
  • De gemeente is eigenaar van kelders die niet in verbinding staan met een aangrenzend pand.  

Verder geldt: 

  • De gemeente is de eigenaar en beheerder van de straten, werven, walmuren, werf- en kluismuren, bruggen en bomen. 
  • De nutsbedrijven zijn eigenaar van de kabels en leidingen die in de grond liggen. 
  • Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) onderhoudt de gracht en onderwaterbodem.

Spook- en weeskelders

Spook- en weeskelders zijn kelders die worden gevonden waarvan het bestaan tot dan toe onbekend was, of kelders waarvan niet meer is te achterhalen wie de eigenaar is. Als die niet verbonden zijn met een pand is de gemeente eigenaar van die kelder.

Verantwoordelijkheden

In het wervengebied hangen alle dingen met elkaar samen. Het herstel en behoud van het wervengebied is alleen mogelijk als gemeente, keldereigenaren en andere betrokken partijen met elkaar samenwerken. Bij het eigendom horen verantwoordelijkheden:

  • De keldereigenaar is verantwoordelijk voor het behoud en herstel van de eigen kelder, en draagt de kosten daarvan. Als de kelder een monument is, dan zorgt de keldereigenaar dat de monumentale waarde wordt behouden. De keldereigenaar voorkomt schade aan de kelder door tijdig en voldoende onderhoud aan de kelder te doen en bij verbouwingen de constructie niet te verzwakken. Als een kelder als verblijfsruimte (bijvoorbeeld woning of restaurant) wordt gebruikt, dan moet de eigenaar ervoor zorgen dat de kelder waterdicht is.  
  • De gemeente is als eigenaar verantwoordelijk voor het beheer en behoud van alle gemeentelijke eigendommen: de werven, de walmuren, de werf- en kluismuren (inclusief deuren en kozijnen), de straten, bruggen en bomen. De gemeente zorgt ook voor het onderhoud aan de waterspuwers, het riool, werftrappen, straatverlichting, balies en bankjes, consoles, kortom, alles wat openbare ruimte is.  
  • De gemeente stelt als overheid regels voor het gebruik van de openbare ruimte in het wervengebied en is verantwoordelijk voor de handhaving van die regels. Het gaat om regels voor bouwen, het behoud van het erfgoed, regels over het verkeer (bijvoorbeeld aslast en vrachtwagenverbod) en regels voor werkzaamheden aan kabels en leidingen die in de weg liggen.
  • Nutsbedrijven zijn verantwoordelijk voor de aanleg, beheer en onderhoud van kabels en leidingen.
  • Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de gracht, onder andere de waterkwaliteit, het waterpeil en baggeren.

Bestemmingsplannen

Wilt u weten wat er op uw adres wel en niet mag? Informatie over bestemmingsplannen is sinds januari 2024 terug te vinden in het Omgevingsloket. U kunt via de site naar ‘Regels op de Kaart’ en daar uw adres invoeren. Vervolgens kunt u alle geldende bestemmingsplannen en andere besluiten inzien die op die locatie van toepassing zijn.  

Naar het omgevingsloket

Hulp en contact Werven

Telefoon

14 030 

E-mail

werven@utrecht.nl