Onderhoud en herstel
Bij onderhoud en herstel van uw kelder kan het nodig zijn dat er een herstelplan wordt gemaakt. Vooral bij groot onderhoud. Lees meer over welke stappen u kunt nemen als er onderhoud nodig is.
Lekkage en klein onderhoud
Zijn er problemen met de muren, spuwers, goten of andere gemeentelijke eigendommen waar u als keldereigenaar overlast van ondervindt? Dan kunt u dat melden bij het meldingenloket.
Bent u van plan om schade of lekkage aan uw kelder te herstellen? Stuur dan een e-mail aan werven@utrecht.nl voor een afspraak met een van onze omgevingsmanagers.
Herstel minder dan €10.000
Als na inspectie blijkt dat er maar weinig aan de kelder hoeft te gebeuren, dan vraagt de keldereigenaar een offerte met een uitgebreide werkbeschrijving aan een aannemer. Het is dan niet nodig om aanvullende onderzoeken te doen en ook niet om een herstelplan te laten maken. Dit is aan de orde als de geschatte kosten voor de keldereigenaar lager zijn dan €10.000 inclusief de BTW. De kosten die de gemeente voor 100% subsidieert, bijvoorbeeld voorzieningen voor het verkeer, rekenen we niet mee in dit bedrag.
Vocht door de muur
De enkelsteens buitenmuur van de kelders (de werf- of kluismuur) is gevoelig voor vochtdoorslag. De zorg voor het erfgoed stelt beperkingen aan de maatregelen die de gemeente kan nemen om vochtdoorslag tegen te gaan. Maatregelen mogen geen nadelige gevolgen hebben voor de (erfgoedwaarde) van de muur en de kelder. We denken nog na over mogelijke maatregelen. Impregneren van de werfmuur lijkt op voorhand onverstandig. Dan kan de muur niet meer luchten en blijft vocht ingesloten in de kelder. Vooralsnog lijkt het plaatsen van een voorzetwand aan de binnenkant voor de muur de meest voor de hand liggende oplossing. Keldereigenaren hebben dit al vaker gedaan. Zolang de voorzetwand niet dragend wordt gemaakt, zijn er geen beperkingen om zo'n wand te plaatsen. U kunt geen subsidie krijgen voor een voorzetwand.
Groot onderhoud, een herstelplan maken
Een belangrijke 1e stap in het herstelproces is het laten opstellen van het herstelplan. Hiervoor geeft de keldereigenaar opdracht aan een bureau. De omgevingsmanager van de gemeente kan een voorstel doen voor een geschikt ingenieursbureau: we hebben een lijst met bureaus met kennis van monumentaal erfgoed en het herstel van kelders in het wervengebied. U mag ook een eigen bureau kiezen. Om het herstelplan te kunnen maken, zijn eerst een aantal onderzoeken nodig. Dat zijn:
- Visuele inspectie. Experts van onderzoeksbureau Nebest bekijken de kelder aan de binnenkant en maken een rapport. De inspectie duurt ongeveer een uur. In het rapport beschrijven de inspecteurs de schades die zij zien en de bijbehorende herstelmaatregelen. Nebest stuurt het rapport rechtstreeks naar de keldereigenaar. Dit duurt ongeveer 6 weken vanaf de inspectie. De gemeente krijgt een kopie. Het kan zijn dat het rapport aanleiding geeft om uw kelder in meer detail te bekijken. Dan nemen wij opnieuw contact met u op voor een afspraak voor een schouw door een bouwinspecteur van de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving van de gemeente. Lees meer over de inspectie.
- 3D scan.Bij het inspectierapport wordt een 3D-scan gevoegd van de muur aan de voorkant van de kelder, de werf (indien van toepassing), bovenzijde van de kelder op straatniveau en van de binnenkant van de kelder. Als regel maakt de gemeente de 3D-scan.
- Cultuurhistorische waardebepaling. De werfkelders zijn al heel oud en zijn vaak beschermd als Rijksmonument of gemeentelijk monument. Als de keldereigenaar de kelder wil herstellen of aanpassen, is het belangrijk om te weten welke onderdelen u zonder vergunning kunt aanpassen en welke onderdelen bewaard moeten blijven voor de toekomst. Om het verschil tussen de belangrijke en de minder belangrijke delen van de kelder te benoemen is een cultuurhistorische waardebepaling nodig. Dit onderzoek bestaat uit archiefonderzoek en onderzoek in de kelder. Hier maakt de bouwhistoricus van de gemeente onder andere foto's en schetsen van de kelder en de gewelven, en kijkt welke elementen uit de verschillende bouwfasen nog herkenbaar zijn. Dit onderzoek in de kelder duurt ongeveer 2 uur. Het rapport stuurt de inspecteur naar de gemeente en (op aanvraag) naar de keldereigenaar.
De gemeente betaalt alle kosten voor deze onderzoeken. Wanneer alle onderzoeksresultaten op tafel liggen en zijn doorgesproken, schrijft het bureau het herstelplan. Daarin staan de maatregelen die nodig zijn voor het onderhoud, herstel van schade en waterdicht maken van de kelder – met foto’s van de schade en een precieze beschrijving van het werk. Het bureau maakt daarbij ook een inschatting van de kosten en doet een voorstel voor de verdeling van de herstelkosten.
Lees de leidraad herstelplan (pdf, 2 MB)
Herstelplan uitvoeren
De keldereigenaar geeft een aannemer opdracht om de kelder te herstellen volgens het herstelplan. Als regel bent u de opdrachtgever. Soms, bijvoorbeeld waar wij werken aan kluismuren, treedt de gemeente namens u op als opdrachtgever. Dan is het werk aan een kluismuur en kelder zo met elkaar verweven dat het slimmer is om 1 partij opdrachtgever te laten zijn. De aannemer gaat aan de slag, graaft de weg af en legt de kelder helemaal of voor een deel bloot om bij de beschadigde delen te komen.
Uitvoering van het werkplan
Is het werk klaar? Dan beoordeelt de keldereigenaar of de aannemer het werk heeft uitgevoerd zoals het in het herstelplan was omschreven. Is dat zo? Dan levert de aannemer het werk aan de keldereigenaar op. In de praktijk duurt het uitvoeren van herstelplan tussen de 6 weken en 6 maanden, afhankelijk van hoe ingewikkeld het is. Als een kelder moet worden open gegraven duurt het herstelproject 3 tot 4 maanden.
Garantie
De aannemer werkt in opdracht van u als keldereigenaar. Daardoor moet de keldereigenaar met de aannemer afspraken maken over garantie op het uitgevoerde werk. Denk vooral aan de garantie op de waterdichte laag.
Rekening houden met de omgeving
Tijdens de voorbereiding op het werk maakt de aannemer een plan waarin hij opschrijft hoe de bereikbaarheid, leefbaarheid, communicatie met de directe omgeving en de veiligheid worden gewaarborgd tijdens het herstel van de kelder. Dit heet een 'BLVC-plan'. De gemeente toetst dit plan voor het werk begint. Op basis van het BLVC-plan kan de keldereigenaar de vergunning aanvragen om de straat af te sluiten. De aannemer voert het BLVC-plan ook uit en neemt de maatregelen om de omgeving tijdens het werk veilig en bereikbaar te houden en overlast te beperken. Bijvoorbeeld door de bouwplaats af te zetten, een loopbrug te leggen of een tijdelijke opslag te maken voor bouwmateriaal. De kosten voor het BLVC-plan zijn voor honderd procent subsidiabel.