Kelder in onderdelen

Om een kelder te bouwen, werd eerst de plek uitgegraven van het straatniveau tot de hoogte van de lagergelegen werf. Daarna werden er aan beide zijden muren gemetseld tot ongeveer een meter hoogte. Daartussen werd een boog gemetseld (het zogeheten ‘tongewelf’).

Dit deed men zonder gebruik te maken van een houten hulpconstructie, want door de juiste specie te gebruiken bleven de stenen lang genoeg plakken totdat het gewelf was gesloten. Om de kelders beter waterdicht te maken, werden aan de bovenzijde van het gewelf vaak nog een of twee lagen hergebruikte plavuizen gemetseld. Daarna ging er tot het straatniveau weer grond over het gewelf heen. 

In het rapport ‘Kelders in het Stadshart’ (2020) vindt u veel informatie over de constructie van de kelders. 

Lees het rapport Kelders in het Stadshart (pdf)

Archief bouwtekeningen 

Van de meeste werfkelders zijn geen bouwtekeningen bekend. Mochten er al bouwtekeningen zijn, dan zijn deze gearchiveerd bij het Utrechts Archief. U kunt thuis via de site kijken of er bouwtekeningen van uw pand digitaal beschikbaar zijn (zoek bij ‘Bouwdossiers’). Vaak is er meer in het archief aanwezig dan u digitaal terug kunt vinden. De archivarissen helpen u graag verder als u het archief bezoekt.  

Naar het Utrechts Archief

Hulp en contact Werven

Telefoon

14 030 

E-mail

werven@utrecht.nl

Bezoekadres

Informatiecentrum wervengebied, Oudegracht 167

openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag 11:00 - 17:00 uur