Wie is verantwoordelijk voor schade en waterdicht maken?

De Commissie van Wijzen Wervengebied (CvWW) schrijft in haar advies dat keldereigenaren zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en herstel van hun kelders. Zij dragen daar zelf de kosten van. Dat is anders als de schade is veroorzaakt door het handelen van een ander, bijvoorbeeld de gemeente of een nutsbedrijf.

In dat geval kan de keldereigenaar de schade verhalen op de veroorzaker. Juridisch is het zo dat de keldereigenaar dan moet aantonen dat de schade aan de kelder is veroorzaakt door het onrechtmatige handelen van de veroorzaker.

De commissie benoemt dat schade aan de kelders die ontstaat door het tekortschieten van de gemeente in háár taak, voor rekening van de gemeente moet komen. De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de weg en wat daarbij hoort. De gemeente heeft een zorgplicht voor de afvoer van regenwater. Dit is een zogeheten ‘inspanningsverplichting’: dat wil zeggen dat de gemeente niet hoeft te voorkomen dat regenwater het dak van een werfkelder bereikt. Als de gemeente tekortschiet in het onderhoud van de weg en de afvoer van regenwater, kan zij op grond van een onrechtmatige daad aansprakelijk zijn.

Zorgplicht voor erfgoed

De CvWW ziet voor de gemeente een ruime verantwoordelijkheid. Dat is meer een morele of maatschappelijke zorgplicht dan juridische aansprakelijkheid. De middeleeuwse kelders zijn een wezenlijk onderdeel van het wervengebied. Een goede staat van de kelders is essentieel voor het behoud van het erfgoed. De commissie vindt dat een algemeen belang, waarvoor de overheid verantwoordelijk is. De zorgplicht voor het beheer en onderhoud van het overgrote deel van dit erfgoed is een publieke taak. Zie ook zorgplicht, burenplicht en vertrouwen.

Subsidie

Er is een subsidieregeling waarmee de gemeente bijdraagt aan de herstelkosten van kelders in het wervengebied. Daarmee ligt de nadruk op vooruitkijken en kelders herstellen, in plaats van achterom kijken en de juridische aansprakelijkheid vaststellen. De keldereigenaar hoeft niet aan te tonen dat schade is ontstaan door toedoen van de gemeente. De keldereigenaar kan op kosten van de gemeente de kelder laten inspecteren. Als blijkt dat herstelkosten zonder uitgebreid technisch onderzoek eenduidig aan de gemeente zijn toe te schrijven, dan worden die kosten voor 100% door de gemeente vergoed in de vorm van subsidie.

Hulp en contact Werven

Telefoon

14 030 

E-mail

werven@utrecht.nl