Kelderherstel en de nieuwe regeling
Er ligt een voorstel bij de gemeenteraad over de uitgangspunten voor het ontzorgen en de definitieve kostenregeling bij het herstel van kelders. De raad neemt daarover naar verwachting in december een besluit. Daarna werken gemeente en keldereigenaren de regeling samen uit. We mikken op mei 2025 voor een besluit op de uitgewerkte regeling, zodat de uitvoering in het najaar van 2025 kan starten. Op deze pagina leest u wat dit betekent voor keldereigenaren die nu hun kelders herstellen of op het punt staan dat te gaan doen.
Subsidieregeling blijft van kracht
Op korte termijn verandert er niets voor keldereigenaren. De subsidieregeling blijft van kracht tot de definitieve regeling ingaat. Er is geen reden om (dringend) kelderherstel uit te stellen. Keldereigenaren kunnen zich blijven aanmelden voor het herstel van hun kelders, subsidie aanvragen voor het opstellen van een herstelplan en voor de uitvoering daarvan. De uiterste termijn is dat de keldereigenaar voor het einde van de subsidieregeling het herstelplan moet kunnen afronden. De gemeente kondigt het einde van de subsidieregeling tijdig aan.
Ontzorgen bij het opdrachtgeverschap
In het voorstel staat dat de gemeente de keldereigenaren gaat ontzorgen bij het opdrachtgeverschap voor het herstel van kelders. Bij de uitwerking is het de vraag of gemeente en keldereigenaren gezamenlijk opdrachtgever worden voor kelderherstel, of dat de keldereigenaren het opdrachtgeverschap helemaal overdragen aan de gemeente. Dat laatste is een optie als daardoor het kelderherstel voor zowel de keldereigenaren als de gemeente goedkoper en sneller kan als gevolg van lagere proces- en uitvoeringskosten, gelijktijdig aanbesteden aan één aannemer, professioneler opdrachtgeverschap en standaardisatie van de werkwijze.
Wachten of doorgaan?
Op dit moment zijn of worden er ongeveer honderd herstelplannen opgesteld. De uitvoering (35 kelders per jaar) is voor drie jaar werk. De uitvoering van deze herstelplannen kan gewoon doorgaan. Daarvoor blijven de huidige voorwaarden gelden, namelijk: kelders met ernstige lekkage of schade gaan voor, net als kelders die in groepjes van drie of meer worden aangepakt en/of in combinatie met ander werk (bijvoorbeeld aan kabels en leidingen). De kelders die dringend aan herstel toe zijn, worden ook zo veel mogelijk gebundeld in kleine clusters aangepakt. Keldereigenaren die zich afvragen of ze nu met herstel moeten doorgaan of beter kunnen wachten tot de gemeente het opdrachtgeverschap deels of helemaal overneemt, geven we de volgende overwegingen mee:
- U kunt een herstelplan laten maken of – als u al bent begonnen – laten afmaken. Als het herstelplan is afgerond en het voldoet aan de eisen, dan kunt u zelf beslissen of u het meteen laat uitvoeren of op de plank legt voor later. U hoeft de subsidie niet terug te betalen.
- Als u subsidie heeft gekregen voor het opstellen van een herstelplan, maar u laat bij nader inzien nu geen herstelplan maken, dan moet u de subsidie terugbetalen. Dat geldt ook voor de subsidie voor het uitvoeren van het herstelplan. Als u subsidie hebt ontvangen voor de uitvoering maar u laat het werk niet doen, dan moet u de subsidie terugbetalen.
- Als u wacht op de nieuwe regeling dan wordt u door de gemeente in het opdrachtgeverschap ontzorgd. De uitvoering start dan op zijn vroegst in het najaar van 2025. Daarna is de volgorde van het herstel van kelders nog niet duidelijk. Kelders die dringend aan herstel toe zijn blijven we met voorrang behandelen, steeds gebundeld in kleine clusters.
- Ook bij een definitieve kostenregeling blijft de gemeente fors bijdragen aan het herstel en behoud van ons erfgoed. Bij het vaststellen van de definitieve regeling zal ook een besluit worden genomen of er een compensatieregeling komt, als blijkt dat de definitieve regeling gunstiger uitpakt voor keldereigenaren die gebruik hebben gemaakt van de tijdelijke subsidieregeling.
Meer weten?
Stel uw vraag aan een van onze omgevingsmanagers via werven@utrecht.nl.