Uitgangspunten samenwerking bij kelderherstel
De gemeenteraad heeft unaniem de uitgangspunten vastgesteld voor de samenwerking tussen gemeente en keldereigenaren bij het herstel van de eeuwenoude kelders in het wervengebied. De gemeente en keldereigenaren hebben deze uitgangspunten in 2024 samen opgesteld.
Uitgangspunten
Er komt een regeling voor kelderherstel waarbij de gemeente bijdraagt aan de herstelkosten van een kelder. Daarnaast gaat de gemeente de keldereigenaren ontzorgen bij de uitvoering van het herstel, met name bij het opdrachtgeverschap aan een aannemer. Gemeente en keldereigenaren werken deze uitgangspunten samen uit. Daarvoor nemen we de tijd tot mei 2025, zodat we daarna alles kunnen organiseren en de nieuwe regeling in de tweede helft van dat jaar in kan gaan. Tot die tijd blijft de tijdelijke subsidieregeling van kracht.
De uitgangspunten zijn het resultaat van drie jaar ervaring opdoen met het herstellen van kelders, onderzoek naar schade en schadeoorzaken, lessen die we trokken uit de schadeafhandeling in Limburg en Groningen, de beleving bij keldereigenaren van de samenwerking bij kelderherstel en gesprekken en bijeenkomsten met keldereigenaren. Twee inzichten kwamen daaruit prominent naar voren:
- kostenregeling moet eenvoudig zijn en vooraf zekerheid geven
- keldereigenaren willen ontzorgd worden bij kelderherstel.
Kostenregeling moet eenvoudig zijn en vooraf zekerheid geven
De gemeente draagt bij aan het herstel van de kelders. Hiermee neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid voor het erfgoed. De kosten om een kelder te herstellen zijn hoog. Keldereigenaren kunnen deze niet alleen dragen. Bovendien is de gemeente eigenaar van de werf- en kluismuren (die zijn onderdeel van de kelder) van de afwatering (via de spuwers) en van de weg boven de kelder. Het eigendom van de keldereigenaar en gemeente zijn met elkaar verweven, en ook daarom betalen we mee. Het is echter niet reëel dat de gemeente álle kosten zonder meer betaalt. De uitkomsten van de onderzoeken laten dat zien. Een eigen bijdrage van de keldereigenaren ligt dan ook voor de hand. De kostenregeling tussen gemeente en keldereigenaren moet aantrekkelijk en eenvoudig zijn. De regeling moet vooraf financiële zekerheid geven, niet leiden tot conflicten en juridische procedures en het geld moet ten goede komen aan herstel van kelders. De meeste keldereigenaren en de gemeente geven de voorkeur aan een eenvoudige regeling op basis van een bijdrage aan de herstelkosten.
Keldereigenaren willen ontzorgd worden bij kelderherstel
Het herstel van een kelder is een ingewikkelde klus die om specialistische kennis vraagt. Er zijn altijd verrassingen – met de bijbehorende meerkosten en vertraging. En er is vaak afstemming nodig met bijvoorbeeld de buren die tegelijk kelders herstellen, nutsbedrijven die kabels of leidingen onderhouden of de gemeente die eigenaar is van de aangrenzende muur, werf en weg. Keldereigenaren vragen met name hulp van de gemeente bij het opdrachtgeverschap aan een aannemer en overleg met de nutsbedrijven.
Uitgangspunten uitwerken
Bij de uitwerking van de uitgangspunten kijken gemeente en keldereigenaren naar:
- De kostenverdeling: de keldereigenaar voert het herstel uit en krijgt subsidie van de gemeente. Of de gemeente voert het herstel uit en krijgt een eigen bijdrage van de keldereigenaar.
- De samenwerking: de vorm waarin we samenwerkingsafspraken maken, bijvoorbeeld in samenwerkingsovereenkomsten of een stichting.
- Het schaalniveau van de afspraken: per project, blok, rak of tegelijk in het hele wervengebied. En hoe we bepalen in welke volgorde kelders worden hersteld.
- Het ontzorgen: worden gemeente en keldereigenaren gezamenlijk opdrachtgever, of dragen de keldereigenaren het opdrachtgeverschap over aan de gemeente?
Kelderherstel in 2025
De tijdelijke subsidieregeling blijft van kracht tot de definitieve regeling ingaat. In 2025 kunnen 35 kelders worden hersteld. Keldereigenaren kunnen nog subsidie aanvragen voor het uitvoeren van een herstelplan als zij in 2025 in de planning staan voor uitvoering van hun herstelplan.
Lees hoe u kunt meedoen bij de uitwerking
Lees meer over de werkwijze in 2025 tot de nieuwe regeling is vastgesteld